Menu

Eigen bedrijf beginnen? Start met deze 5 stappen

Een eigen bedrijf beginnen is leuk en vooral spannend. Er komt van alles op u af en iedereen heeft zo zijn eigen adviezen en tips. Maar waar begint u? Wat zijn de eerste stappen als u een eigen bedrijf wilt beginnen? Met dit vijfstappenplan van BonnierVeraa legt u een goede basis voor succes.

1.    Maak een ondernemingsplan

Een eigen bedrijf beginnen vraagt om een doordachte aanpak op basis van een duidelijke visie. Start daarom altijd met het maken van een ondernemingsplan. Dit dwingt u om goed na te denken over onder meer uw doelgroep, producten of diensten en marketing. Dit denkproces is een belangrijke basis voor succes. Ga in het bijzonder na in welke markten u actief wilt worden. Welke klanten verwacht u? Focus hierbij niet alleen op de eerste maanden, maar ook op de maanden en zelfs jaren daarna. Welke productinnovaties hebt u voor ogen? Na een eerste product zult u met nieuwe zaken op de markt moeten komen. Neem dit alles realistisch op in het ondernemingsplan. Belangrijke onderdelen van het ondernemingsplan zijn een marktonderzoek, een sterkte-zwakteanalyse (SWOT-analyse) en een financiële begroting. Valt het tegen om een reële begroting te maken? Dat is heel logisch. Sterker nog: het is zo goed als zeker dat de begroting die u maakt niet uitkomt. Toch is het zinvol om hier eens uitgebreid voor te gaan zitten en een zo reëel mogelijke financiële voorspelling te maken. Zo hebt u later iets om op terug te vallen en kunt u achteraf zien wat er anders is gelopen dan verwacht. En daar leert u vervolgens weer van.  

2.    Kies de juiste juridische structuur

Wordt het een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof) of een besloten vennootschap (bv)? Laat u hierover goed adviseren. Mensen die een eigen bedrijf beginnen kiezen vaak ten onrechte voor een (dure) bv. Hoe risicovol zijn uw activiteiten? Het antwoord op die vraag speelt een cruciale rol. Een bv biedt veel betere bescherming ten aanzien van aansprakelijkheid en is in bepaalde branches haast onvermijdelijk. Maar dit is lang niet altijd de beste keuze. Soms is een eenmanszaak of vof gewoonweg een stuk eenvoudiger, transparanter, goedkoper en zelfs fiscaal interessanter. Een nadeel van de eenmanszaak en vof is de persoonlijke aansprakelijkheid, maar dit is vaak prima op te lossen met een goede verzekering.

3.    Start direct met een goede administratie

Een goed begin is het halve werk en dat geldt al helemaal voor uw administratie. Een juiste aanmelding bij de Belastingdienst, correcte voorlopige aanslagen en een deugdelijke opzet van de boekhouding: wie deze stappen overslaat, kan later weleens voor vervelende verrassingen komen te staan. Helaas zijn er nog te veel voorbeelden van ondernemers die even ‘vergeten’ waren dat ze nog belasting moesten betalen, terwijl ze van hun eerste omzet al een mooie nieuwe auto hebben gekocht. Laat het zover niet komen en zorg vanaf dag één voor een heldere en overzichtelijke inrichting van uw administratie. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het opzetten van een administratie? BonnierVeraa ondersteunt u hier graag bij. Als het begin eenmaal gemaakt is, kunt u die administratie gemakkelijk zelf bijhouden. Zeker met een goed softwarepakket, dat overigens helemaal niet duur hoeft te zijn. Ook hierover adviseren wij u graag. Een groot voordeel van een goede administratie en een gebruiksvriendelijk softwarepakket is dat u altijd weet hoe u ervoor staat. Een eigen bedrijf beginnen zonder goede administratie betekent gelijk met 1-0 achter staan. En dat maakt het lastiger om alsnog de winst te pakken.

4.    Verzamel de juiste mensen om u heen

Een eigen bedrijf beginnen betekent niet dat u van alle markten thuis moet zijn. Integendeel! Natuurlijk bent u als ondernemer een tikkeltje eigenwijs. Hou daar vooral aan vast, trek uw eigen plan en probeer uw kwaliteiten optimaal te benutten. Maar: erken ook waar u niet zo goed in bent en verzamel mensen om u heen die u juist bij die zaken kunnen helpen. Dit kunnen vrienden of vriendinnen zijn die eens per maand met u meedenken onder het genot van een drankje, maar ook professionele adviseurs en specialisten. En misschien zijn er wel meer mensen in uw omgeving die een eigen bedrijf beginnen en kunt u bepaalde zaken samen oppakken. Uiteraard is het de kunst om een goede balans te vinden tussen kosten en baten. Zeker in de beginjaren.

5.    Durf te investeren

Ondernemen betekent lef hebben. Dus ook durven te investeren in zaken waar u in gelooft. Veel ondernemers vinden dit ‘eng’, zeker in de beginjaren, en houden de hand op de knip. Of ze kopen van hun eerste verdiensten een nieuwe badkamer en keuken, terwijl doorinvesteren veel slimmer is. Want u weet net zo goed als wij: stilstand is achteruitgang en voordat u het weet is de concurrentie u voorbijgestreefd. Een eigen bedrijf beginnen betekent vooruitkijken, gelijk vanaf dag één. Vergeet daarom niet om geld vrij te maken voor zaken die de professionaliteit van uw bedrijf ten goede komen, zoals nieuwe machines en doordachte reclame-uitingen. En zeker zo belangrijk: voor zaken die u uit de problemen houden, zoals een gedegen administratie. In dienstverlening gaat kwaliteit altijd boven kwantiteit.

Ook een eigen bedrijf beginnen? Dan kunt u voor meer tips en goede ondersteuning terecht bij BonnierVeraa. Zo bieden wij bijvoorbeeld de Ondernemershelpdesk. Meer weten of een gesprek aanvragen? Neem gerust contact met ons op.  

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.