Menu

Tweede woning: een slimme belegging?

Hebt u een mooi bedrag aan spaargeld staan en wilt u daar zo veel mogelijk vruchten van plukken? Een tweede woning kan, naast een fraaie uitvalsbasis voor uw vakanties, een prima investering zijn. Maar laat u zich eerst goed voorlichten door onze schatmeesters. U krijgt immers te maken met verschillende al dan niet fiscale consequenties. 

Uw spaarsaldo

Banken staan niet meteen te springen om een tweede hypotheek te verstrekken. Een royaal gevulde bankrekening is dus een eerste vereiste. Plus u moet uw geld enige tijd kunnen missen en een appeltje voor de dorst achter de hand hebben. U zet uw centen om in stenen, en kunt daar pas weer bij als u de woning verkoopt. 

Leuker kunnen we het niet maken

De Belastingdienst ziet uw tweede stulpje als vermogen. En rekent belasting over de waarde ervan, de zogenoemde vermogensrendementsheffing. Sinds 1 januari 2017 gelden hiervoor overigens nieuwe tarieven. En dat is goed nieuws: grote kans dat u voortaan voor een tweede woning minder belasting betaalt (uiteraard afhankelijk van de waarde en uw vermogen). 

Denk ook aan forensenbelasting

Grofweg de helft van de Nederlandse gemeenten heft forensenbelasting. U betaalt dit als uw tweede woning zich buiten uw eigen gemeente bevindt, als deze gemeubileerd is én minstens drie maanden per jaar voor u beschikbaar is. Oftewel, als u het huis minder dan negen maanden verhuurt.  

Over verhuren gesproken…

Als u bereid bent uw tweede huis te verhuren, kunt u daar een lekker voordeel mee behalen. Over de huurinkomsten van een tweede woning in Nederland betaalt u geen belasting. Mits u er zelf geregeld vertoeft en de verhuur een bijzaak is. Verhuurt u uw woning wél permanent, dan kunt u overigens profiteren van de hierboven genoemde vermogensrendementsheffing. Immers, de Belastingdienst redeneert dat de waarde van de tweede woning afneemt door verhuur. Natuurlijk zijn de regels per land verschillend. Koopt u en tweede woning buiten Nederland? Laat u dan altijd goed adviseren over de specifieke regels in het betreffende land.  

Persoonlijk advies

U ziet het, veel om rekening mee te houden voordat u wegdroomt over een eigen bungalow aan zee of een appartement in hartje stad. Maar een luchtkasteel hoeft het niet te zijn. Onze schatmeesters kennen uw persoonlijke situatie en zetten de voor- en nadelen graag voor u op een rij.

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.