Menu

Nieuwe regels voor hypotheekofferte

Een aanvraag van een hypotheekofferte heeft voortaan wat meer om het lijf dan we gewend zijn. Waar u voorheen snel even een offerte kon aanvragen, moet u tegenwoordig bij de aanvraag meteen alle benodigde informatie aanleveren. De reden? Voor een bank is de offerte voortaan bindend. Met andere woorden: de bank kan de offerte niet meer intrekken na ontvangst van uw gegevens. En dus moet het dossier al bij de aanvraag compleet zijn.

Meer voorwerk

Even snel een hypotheekofferte aanvragen is er dus niet meer bij. Van salarisstroken of jaarcijfers en de aangifte inkomstenbelasting tot bijvoorbeeld het koopcontract, taxatierapport en de dekkingsbevestiging van de overlijdensrisicoverzekering: alle gegevens moet u vooraf aanleveren. De bank controleert de informatie, bekijkt of u in aanmerking komt voor een hypotheek en verstrekt pas daarna de offerte.

Voor- en nadelen

Ontvangt u een offerte van de bank? Dan hebt u dus ook meteen de zekerheid dat u de hypotheek krijgt. Dat is een voordeel. Maar er zijn ook nadelen. U moet vooral meer geduld hebben. Zo kunt u pas een hypotheekofferte aanvragen als alle benodigde stukken in bezit van de bank zijn. Overigens neemt de totale doorlooptijd niet toe; het is alleen zo dat het zwaartepunt van het proces naar voren verschuift doordat de beoordeling in het begin plaatsvindt.

Per wanneer?

De nieuwe regels zijn nog niet officieel ingegaan, maar veel banken werken al wel op deze manier. Wel onderzoeken banken op dit moment of het mogelijk is om toch een soort van voorlopige offerte uit te brengen. Sommige doen dit zelfs al. Meer weten of benieuwd naar de actuele stand van zaken? Neem contact met ons op. 

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.