Menu

EEN HUIS KOPEN? 3 ADVIEZEN VAN EXPERTS

Uw droomhuis op het oog? Grote kans dat er met u vele andere geïnteresseerden zijn. Om in de huidige oververhitte woningmarkt überhaupt kans te maken, bieden steeds meer kopers boven de vraagprijs. Maar overbieden is niet zonder gevaar. Met deze drie adviezen van de experts loopt u geen onnodig risico. We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen: vier jaar geleden was het heel gewoon om onder de vraagprijs te bieden. De gemiddelde verkoopprijs lag toen 5,5 procent onder de vraagprijs. Inmiddels is het heel normaal om er een stuk boven te gaan zitten. Maar hoe doet u dat op een verstandige manier? Dit adviseren de experts. 

1. Onderteken niets zonder financieringsvoorbehoud

Is uw bod geaccepteerd? Dan is het logisch dat u de verleiding voelt om direct uw handtekening te zetten om de koop definitief te maken. Vooral als de verkopende partij hierop aanstuurt. Maar onderteken niet zonder voorbehoud van financiering. Dit geeft u als koper wat ruimte – meestal vier tot zes weken – om de financiering rond te krijgen. Lukt dat niet? Dan kan de koop alsnog ongedaan worden gemaakt zonder dat u de verkoper een forse compensatie moet betalen. 

2. Bepaal voor uzelf hoe ver u gaat met de prijs

U wilt het huis. En u weet: het hoogste bod telt. Maar laat u vooral niet gek maken tijdens de onderhandelingen. Bepaal van tevoren hoeveel u wilt en kunt uitgeven, en houd daaraan vast. Het gaat erom dat u ook in de toekomst de hypotheek- en andere vaste lasten kunt betalen en ook nog geld overhoudt om te leven. Zet bij het bepalen van uw bod ook niet al uw reserves in. Het is verstandig een buffer te hebben voor de inrichting, verhuizing, eventuele verbouwing en onvoorziene kosten zoals reparaties. 

3. Neem een aankoopmakelaar in de arm

Oké, een aankoopmakelaar kost geld. Maar dit verdient u ruimschoots terug. De aankoopmakelaar kent de lokale woningmarkt door en door, en weet precies of uw droomhuis te hoog is geprijsd of waarom het al zo lang te koop staat. Ook helpt hij of zij u met onderhandelen – iets wat u zelf waarschijnlijk niet dagelijks doet – en de kans is groot dat u daardoor een scherpere prijs voor elkaar weet te krijgen. Is de voorlopige koopakte binnen? Dan kijkt de aankoopmakelaar met u mee of alles er goed in staat, van de prijs tot en met de ontbindende voorwaarden.  

Meer weten over uw hypotheek en alles wat erbij komt kijken?

Uw woning is waarschijnlijk de grootste aankoop in uw leven. Met de grootste lening ooit. En daar komt veel bij kijken. Welke hypotheekvormen zijn er allemaal? En hoe zit het bijvoorbeeld als u komt te overlijden? Als uw inkomen wegvalt? Of als u een andere woning of een bedrijf wilt kopen? De schatmeesters van BonnierVeraa helpen u weloverwogen beslissingen te nemen die passen bij uw huidige én toekomstige situatie.  

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.