Menu

HOE VERZILVERT U DE OVERWAARDE OP UW HUIS?

Met de huidige woningprijzen zijn veel koophuizen meer waard dan het bedrag van de betreffende hypotheek. Voor veel mensen is dit een prettig gegeven en aanleiding om de zogeheten overwaarde te verzilveren. Bijvoorbeeld om een lang gekoesterde verbouwing daadwerkelijk uit te voeren. Of om het maandelijkse pensioen aan te vullen. Maar hoe verzilvert u de overwaarde op uw huis? 

Ook bij laag inkomen verzilveren

De voorbije jaren zijn de prijzen van koopwoningen weer op een peil gekomen van voor de vorige crisis, die in 2008 begon en vervolgens vele jaren onze economie in haar greep hield. Daardoor hebben nu veel huiseigenaren een overwaarde. Soms is de hypotheek zelfs 50 tot 60 procent lager dan de woningwaarde. Stel dat u dit geld ‘uit de stenen’ wilt halen, dan kan dat door middel van het afsluiten van een lening bij de bank. Banken hadden daarbij de regel alleen naar het inkomen te kijken. De ontwikkeling nu is dat er meer en meer mogelijkheden komen om ook met een laag inkomen overwaarde vrij te maken.  

Overwaarde van uw huis als een extra lening

Banken presenteren de mogelijkheden om overwaarde te verzilveren onder de noemer ‘opeethypotheek’, officieel ook wel overwaardehypotheek of verzilverhypotheek genoemd. Met zo’n hypotheek sluit u (een gedeelte van) de overwaarde van uw huis af als een extra lening. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw geld te ontvangen. Afhankelijk van de soort hypotheek betaalt de bank u maandelijks een deel van het bedrag of u krijgt alles in één keer op uw eigen rekening. Maar er bestaan ook zogenoemde mengvormen.  

Er zijn ook nadelen!

Met zo’n extra lening kunt u extra kwaliteit geven aan uw leven. U kunt bijvoorbeeld eerder met pensioen. De badkamer die al jaren aan vernieuwing toe is, omtoveren tot een ware wellnessruimte onder uw eigen dak. Of de tuin veranderen in een echte verlenging van uw woon- en leefomgeving. Maar let op: er zijn ook nadelen. Overweegt u het verzilveren van uw overwaarde? Dan adviseren wij u om samen met onze specialisten te kijken naar de voors en tegens van alle mogelijkheden. Samen beoordelen we of het opnemen van de overwaarde dan een goede oplossing is. Neemt u gerust contact met ons op.   

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.