Menu

AFLOSSINGSVRIJE HYPOTHEEK? TIJD VOOR EEN PLAN

Vandaag de dag kan het niet meer: een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Toch hebben nog 1 miljoen Nederlanders een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Dat biedt voordelen, maar er kleven ook nadelen aan.  

Restschuld

Een van de risico’s is dat u aan het einde van de looptijd met een flinke restschuld zit die u op dat moment niet in één keer kunt afbetalen. Iets wat helaas veel mensen overkomt. Volgens de Vereniging Eigen Huis kan een derde van de mensen met zo’n hypotheek die restschuld niet op tijd afbetalen.  

Wat zijn de mogelijkheden?

Hebt u een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek? Dan is het zaak om aan het einde van de looptijd voldoende spaargeld te hebben om de restschuld in één keer af te betalen. U kunt ook met de bank afspreken dat de hypotheek na die tijd nog doorloopt. Maar dat is niet zonder gevolgen. Er geldt dan vaak geen hypotheekrenteaftrek meer of de bank hanteert een hoger rentepercentage. Dat betekent hogere maandlasten. En dat is extra riskant als u tegen uw pensioen aanloopt: u moet de hogere lasten dan van een lager inkomen betalen. 

Niet eeuwig aftrekbaar

Misschien weet u nog dat in 2001 de 30-jaarsperiode voor hypotheekrenteaftrek inging. Anders gezegd: de maximale periode dat u de hypotheekrente van de belasting kunt aftrekken, is 30 jaar. Destijds was 2031 nog ver weg, maar inmiddels zijn er van die 30 jaar al bijna 17 verstreken. Hoort u bij de groep die in of voor 2001 een hypotheek afsloot? Houd er dan rekening mee dat uw maandelijkse hypotheeklasten over 13 jaar flink kunnen stijgen.  

Wat is uw plan?

Wat uw situatie ook is: zorg dat u voorbereid bent. Voldoende sparen is een optie, maar u kunt bijvoorbeeld ook vast beginnen met aflossen. Soms is het oversluiten van de hypotheek interessant en er zijn ook hypotheekeigenaren die kiezen voor rentemiddeling. Wilt u weten hoe het precies zit met uw hypotheek en wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op. Onze schatmeesters helpen u graag om een goed plan te maken.  

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.