Menu

CYBERCRIME: HOE GOED BENT U BESCHERMD?

Steeds vaker zijn bedrijven en organisaties het doelwit van cybercriminaliteit. En meestal heeft dat grote gevolgen. Ook financieel. Hoe goed hebt u uw geld en informatie beschermd? Steeds meer organisaties brengen voor zichzelf de risico’s van een cyberaanval in kaart. Plus natuurlijk de verzekeringsmogelijkheden.  

Bewustwording

Hoe geavanceerder de systemen, hoe gewiekster cybercriminelen lijken te worden. Zelfs de best beveiligde multinationals ontkomen er niet aan. Neem de haven van Rotterdam. Die lag laatst nog gedeeltelijk plat na een hackaanval. Het heeft veel mensen wakker geschud. En dat is goed. Want wie op de hoogte is van de risico’s kan ook beter voorzorgsmaatregelen treffen.  

Dit kan er gebeuren

  • Diefstal van geld van uw persoonlijke of bedrijfsrekeningen.
  • Diefstal van gegevens: uw (vertrouwelijke) data of persoonsgegevens van derden worden gestolen en zelfs verhandeld.
  • Gijzeling van uw systemen door ransomware. Dat betekent dat alle bestanden en administratie worden versleuteld of gewist. Op die manier proberen criminelen bedrijven af te persen.
  • Inkomstenderving of zelfs verlies doordat de werkzaamheden en productie stil komen te liggen of omdat de webshop onbereikbaar is.
  • Bedrijfsspionage door spyware: er is inzage in uw vertrouwelijke gegevens en transacties.
  • Imagoschade door het openbaar maken van precaire informatie.

Wijs medewerkers op de risico’s

Beveiligen zit ‘m niet alleen in een technische oplossing. Natuurlijk houden een goede virusscanner en firewall veel tegen, maar vlak ook de menselijke kant niet uit. Criminelen komen steeds vaker binnen door een foutje of onoplettendheid van medewerkers. Het is daarom belangrijk dat iedereen in de organisatie weet hoe hackers te werk gaan. Wie de risico’s en financiële gevolgen kent, denkt voortaan wel twee keer na voordat hij op een linkje klikt of een onbekende e-mail opent. Zorg daarom dat de mensen in je organisatie zich bewust zijn van de risico’s en maak duidelijke afspraken. Hoe ga je om met vertrouwelijke data, het opslaan van gegevens op usb-sticks, downloaden, wachtwoorden en toegangsrechten? 

Meldingsplicht

Werkt u met gegevens van derden? Bijvoorbeeld in patiëntendossiers of de financiële administratie? U bent dan verplicht om diefstal of misbruik ervan te melden. Aan de betrokkenen, maar ook aan de Autoriteit Persoonsgegevens. En daar komt het een en ander bij kijken, zoals het maken van protocollen en het aanstellen van een zogenoemde privacy officer. Overigens worden de regels rondom het vergaren en bewaren van persoonsgegevens volgend jaar flink aangescherpt. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert een enorme boete.  

Verzekeren tegen cybercrime

U kunt zich verzekeren tegen de gevolgen van cybercriminaliteit. Het kan dan gaan om de geleden schade zoals diefstal of inkomstenderving, maar ook om de kosten die u moet maken voor preventie, protocollen, opsporing, herstel, PR en de inzet van IT-specialisten. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op. Onze schatmeesters gaan graag met u in gesprek

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.