Menu

CD van jou, CD van mij… nieuwe wet per 2018

Of u de trouwkleding al in de kast hebt hangen, of nog steeds wacht op een romantisch aanzoek; als u trouwplannen hebt, is het goed om te weten dat in 2018 een nieuwe wet ingaat. Vanaf 1 januari gelden andere regels voor trouwen in gemeenschap van goederen. Dit verandert er allemaal. 

Huidige situatie: gezamenlijk eigendom

Trouwt u nog dit jaar, dus vóórdat de nieuwe wet ingaat? En bent u niet bij de notaris geweest om huwelijkse voorwaarden op te stellen? Dan trouwt u automatisch in volledige gemeenschap van goederen. Dat wil zeggen dat al uw geld en bezittingen gezamenlijk eigendom worden. En dus ook fiftyfifty worden verdeeld bij een eventuele scheiding. Bij driekwart van de huwelijken is het op dit moment zo geregeld.  

Nieuw: standaard huwelijkse voorwaarden

Vanaf 1 januari werkt het anders. Dan gaat namelijk de Wet beperking wettelijke gemeenschap in. Deze regeling houdt in dat het vermogen en de spullen die u al had vóór het huwelijk, van u blijven. Uw kersverse echtgeno(o)t(e) is dus niet automatisch voor de helft eigenaar. Dat geldt wel voor alles wat u tijdens het huwelijk samen verkrijgt, zoals spaargeld, een koophuis, een auto, maar ook schulden. Dat is wel van u samen. Met een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld erfenissen en schenkingen. Erft u tijdens het huwelijk geld of onroerend goed, dan is dat volgens de nieuwe wet alleen van u en niet, zoals lang de standaard was, automatisch voor de helft van uw echtgenoot. 

Drie verschillende vermogens

Stellen die straks volgens de nieuwe regeling zijn getrouwd, beschikken dus over drie vermogens: één gezamenlijk en ieder een eigen privévermogen. Dit is bij wet zo geregeld. Maar voor de uitvoering ervan bent u zelf verantwoordelijk. Zo is het belangrijk dat u vóór het huwelijk vastlegt waaruit ieders privévermogen precies bestaat. Natuurlijk gaat u niet scheiden. Maar stél … in het geval dat … dan verdeelt u alleen het gezamenlijke vermogen. Het voordeel hiervan is dat u bij een scheiding niet de helft van uw persoonlijke bezittingen en geld hoeft af te staan. De nieuwe wet voorkomt ook dat de ene partner opdraait voor schulden of een hypotheek die de ander al voor het huwelijk had, misschien zelfs voordat ze elkaar überhaupt kenden.  

Afspraken op papier

Wilt u juist wel in gemeenschap van goederen trouwen? Natuurlijk kan dat gewoon. U moet het dan laten vastleggen bij de notaris. Ook kunt u nog steeds onder uitgebreide huwelijkse voorwaarden trouwen, zoals nu ook het geval is. Zo kunt u bij de notaris regelen dat het vermogen dat u na het huwelijk opbouwt van uzelf blijft en niet in een gezamenlijke pot gaat. En dat geldt ook als u andere regels wilt opstellen over de verdeling van bezittingen. Meer informatie? Onze schatmeesters vertellen u graag meer over de regels en uitzonderingen van de nieuwe wet.

Kom in contact met onze schatmeesters

Wij hebben een schat aan ervaring om u verder te helpen met o.a. uw hypotheek, pensioen of financiële vraagstuk.